Search This Blog

Monday, 9 July 2012

Hala tuju selepas SPM

assalammualaikum..

ok uolls!dah lama sangat tak update blogkan.Now Im back!(suare decepticon dlm transformer) hahahaha . Rase mcm ade misi nak balas dendam jekan.taklah.aku cuma nak ckp aku dah kembali.Kembali ke mana?apalah.opcorselah kembali giat untuk menulis lagi.may be aku taklah seaktip blogger yang lain menghupdate.every day menghupdate.aku ni boleh je nak hupdate setiap hari tapi ....taklah hari-hari nanti mesti rase meluat plak.Lagipun aku ada kekangan masa.Bukan tak cukup masa yang Allah peruntukkan pada kita.cukup.cukup sangat!!!tapi aku ni manusia yang lemah.yang selalu tak tau nak urus masa dengan baik.kadang-kadang tu aku buat time table supaye hidup aku teratur tapi...yangado..yelah aku hanya mampu merancang tuhan menentukan segalanya.betulakan!

ok..Apa yang terjadi sekarang ni aku dah tamat SPM!!!(yeah...joget gelek punggung!)Walaupun keputusan aku taklah straight A's tapi Alhamdulilah rezeki.Aku sekarang berada di zaman Pra U.ok.Dulu aku ingat Pra U ni atau lebih dikenali sbagai Form 6 ni tak bagos.yelah untuk budak yang tak berapa nak berjaya macam aku ni.So, ni kira macam tempat untuk orang yang tak berjaya macam aku ni untuk sambung blaja daripada tanam anggur kat rumah.

Tapi selepas penjenamaan semula Form 6 atau Pra u ni,aku rasa sangatlah bagus dan murah serta tempat terbaik untuk sambung belajar selepas tamat SPM.Mesti korang tak percayakan.hurm..Percayalah adik-adik yang masih lagi baru nak amik SPM.Kak lyna tak tipu.Akak sendiri dah lalui ok.Pra u ni sekarang dah blaja ikut penggal tau.macam matriks dengan ipta.setiap hunjung semester atau tahun kita ada exam!huhuu.best tak?!.kita dapat lagi merase jadi budak sekolah dan masih ditanggung ibu bapa.hahhaha.

Nak tahu tak antara budak Matriks dengan Pra U ni akan bersaing untuk dapat tempat dekat ipta tau.Basically kan,macam matriks juga cuma still kena pakai baju sekolah dan duduk kat sekolah dan terikat dengan peraturan sekolah.ITU SAHAJA!!!!kalau setakat alasan tak nak pergi form 6 sebab hal tu semua IT'S NOT A BIG DEAL.aku geram betullah bila orang ckp yang dorang tak nak pegi form 6 sebab hal-hal yang remeh tuh je.Ala grown uplah sikit guys!

Nak masuk ipta tu ingat pakai duit sikit ke?memanglah kerajaan tanggung tapi bagi yang tak mampu dan susah macam aku ni?aku taklah sesusah mana cuma yelah mak aku ibu tunggal so aku tak nak amik risiko.walaupun memanglah nak belajar kat ipta tapi kalau tak mampu tak payahlah.Pra u ni yuran dia cuma RM 121 je.Murahkan!cuma buku tu mahal sikit dan tak banyak publisher yang publish buku untuk student STPM ni.Dan yang paling penting ALMOST 85 % PELAJAR PRA U NI DISERAP MASUK KE IPTA dulu masa degree nanti berbanding dengan budak matriks.hahahha.so,janganlah merendah-rendahkan budak-budak Pra U ni.

Manakala,budak-budak Pra U pula jangan merendahkan diri kalian.ok!Huem ada lagi kita cuma belajar satu tahun setengah je then terus degree jika nak dibandingkan dengan diploma.huh!so,jimat masa.Pra u lepas ni dah canggih so tak payah nak kutuk budak Pra U.oklah.act,aku ade assignment nak buat.chou dulu.habis aku luahkan semua!hahhah..lama tak menulis.oklah.bye.

No comments:

Post a Comment