Search This Blog

Sunday, 22 July 2012

SALAM RAMADHAN

assalammualaikum...

Alhamdulilah...Masuk hari ni dah 2 hari kita umat islam berpuasa.Alhamdulilah terawih pun dah selesai.Tahun ni dah tahun kedua aku berpuasa tanpa arwah abah!Act, i miss him soooooooo much!rindu nak terawih dengan dia.rindu nak bersahur dengan dia,rindu nak berbuka dengan dia,rindu nak pegi bazar ramadhan dengan dia dan yang paling aku rindu sekali selain kena buat air teh untuk dia ialah aku rindu dengar dia membebel suruh aku buat air ubat everyday!Kalau dulu time dia ada rase eiiii....annoyingnya kena buat air untuk dialah kena makan ubatlah!iash!!Tapi sekarang dah tak lagi..Suara tuhlah yang paling aku rindu sekali.haih!

Inilah manusia time dia ada tak hargai bila dia dah tak ada sibuk mencari-cari.hurm...Tak apalah.Kepada sesiapa yang masih ada ayah-ibu,mummy-daddy,umi-abi,dan sebagainya.Hargailah mereka!Jangan menyesal satu hari nanti.Time tu dah tak berguna lagi.Berbaktilah selagi hayat dikandung badan.KALAULAH aku boleh putar balik masa aku nak sangat spent time dengan arwah abah sampai aku rasa puas dan aku bangga jadi anak dia dan dia bangga ada anak macam aku.Itupun kalau!hurm..Kalau bercakap tentang Kalau.semua perkara boleh jadi betul dan tak ada  nya syurga neraka sebab semua sempurna!Sedih tetiba.

Ok,entri kali ni sebenornya nak ucapkan salam ramadhan buat semua muslimin dan muslimat sekalian.Harap-harap puasa tahun ini sempurna dan diterima oleh Allah S.W.T.amin.Kalau dulu masa zaman aku masih kanak-kanak ribena dan sechomel garfield version zimbabwe punya!hahahhaha.yelah aku sedar diri aku ni hitam tu yang jadi garfield zimbabwe!hahha.Mesti ada Mak Jarah datang cakap macam ni:

"KALAU PUASA TAK PENUH JANGAN HARAP DAPAT RAYA TAHUN NI" 

atau macam ini

"TAK PUASA TAK BOLEH RAYA DAN TAK ADA DUIT RAYA."

Hahaha..time zaman kanak-kanak ribenakan opcorselah puasa penuh sampai time nak buka tu kena heret badan pegi meja makan sempena nak berbuka.badan lembik terus! tak kuasa nak jalan tu yang jalan macam suster ngensot tu.hahha.So,sekarang aku bajet dah besar ala-ala kak long kawasan kemalangan ni.hahha.InsyaAllah!puasa tahun ni akan jadi lebih beerti dan akan dijadikan sebagai batu loncatan untuk aku berubah kearah kebaikan.amin.uolls..uolls!perasan tak yang FATIN LIYANA juga telah berubah.Dia dah jadi a bit like kearah islamic sikit.perasan tak?perasan tak?(suare memaksa).perasankan.Hurm baguihlah tanya sendiri jawab sendiri!Tapi baguihlah dia nak berubah kearah lebih baik aku doakan dia bahagia dan terus menjadi muslimah sejati!amin.oklah uolls and myolls esok nak sahur ni,Aku nak tidur.nak teman mak aku masaklah der.hikhik.yeyeje aku ni.oklah bye Salam Ramadhan!puasa tau jangan tak puasa.nanti tak dapat duit raya.ayotakatau!bye...

Monday, 9 July 2012

Hala tuju selepas SPM

assalammualaikum..

ok uolls!dah lama sangat tak update blogkan.Now Im back!(suare decepticon dlm transformer) hahahaha . Rase mcm ade misi nak balas dendam jekan.taklah.aku cuma nak ckp aku dah kembali.Kembali ke mana?apalah.opcorselah kembali giat untuk menulis lagi.may be aku taklah seaktip blogger yang lain menghupdate.every day menghupdate.aku ni boleh je nak hupdate setiap hari tapi ....taklah hari-hari nanti mesti rase meluat plak.Lagipun aku ada kekangan masa.Bukan tak cukup masa yang Allah peruntukkan pada kita.cukup.cukup sangat!!!tapi aku ni manusia yang lemah.yang selalu tak tau nak urus masa dengan baik.kadang-kadang tu aku buat time table supaye hidup aku teratur tapi...yangado..yelah aku hanya mampu merancang tuhan menentukan segalanya.betulakan!

ok..Apa yang terjadi sekarang ni aku dah tamat SPM!!!(yeah...joget gelek punggung!)Walaupun keputusan aku taklah straight A's tapi Alhamdulilah rezeki.Aku sekarang berada di zaman Pra U.ok.Dulu aku ingat Pra U ni atau lebih dikenali sbagai Form 6 ni tak bagos.yelah untuk budak yang tak berapa nak berjaya macam aku ni.So, ni kira macam tempat untuk orang yang tak berjaya macam aku ni untuk sambung blaja daripada tanam anggur kat rumah.

Tapi selepas penjenamaan semula Form 6 atau Pra u ni,aku rasa sangatlah bagus dan murah serta tempat terbaik untuk sambung belajar selepas tamat SPM.Mesti korang tak percayakan.hurm..Percayalah adik-adik yang masih lagi baru nak amik SPM.Kak lyna tak tipu.Akak sendiri dah lalui ok.Pra u ni sekarang dah blaja ikut penggal tau.macam matriks dengan ipta.setiap hunjung semester atau tahun kita ada exam!huhuu.best tak?!.kita dapat lagi merase jadi budak sekolah dan masih ditanggung ibu bapa.hahhaha.

Nak tahu tak antara budak Matriks dengan Pra U ni akan bersaing untuk dapat tempat dekat ipta tau.Basically kan,macam matriks juga cuma still kena pakai baju sekolah dan duduk kat sekolah dan terikat dengan peraturan sekolah.ITU SAHAJA!!!!kalau setakat alasan tak nak pergi form 6 sebab hal tu semua IT'S NOT A BIG DEAL.aku geram betullah bila orang ckp yang dorang tak nak pegi form 6 sebab hal-hal yang remeh tuh je.Ala grown uplah sikit guys!

Nak masuk ipta tu ingat pakai duit sikit ke?memanglah kerajaan tanggung tapi bagi yang tak mampu dan susah macam aku ni?aku taklah sesusah mana cuma yelah mak aku ibu tunggal so aku tak nak amik risiko.walaupun memanglah nak belajar kat ipta tapi kalau tak mampu tak payahlah.Pra u ni yuran dia cuma RM 121 je.Murahkan!cuma buku tu mahal sikit dan tak banyak publisher yang publish buku untuk student STPM ni.Dan yang paling penting ALMOST 85 % PELAJAR PRA U NI DISERAP MASUK KE IPTA dulu masa degree nanti berbanding dengan budak matriks.hahahha.so,janganlah merendah-rendahkan budak-budak Pra U ni.

Manakala,budak-budak Pra U pula jangan merendahkan diri kalian.ok!Huem ada lagi kita cuma belajar satu tahun setengah je then terus degree jika nak dibandingkan dengan diploma.huh!so,jimat masa.Pra u lepas ni dah canggih so tak payah nak kutuk budak Pra U.oklah.act,aku ade assignment nak buat.chou dulu.habis aku luahkan semua!hahhah..lama tak menulis.oklah.bye.