Search This Blog

Thursday, 30 August 2012

MARI KITA BERKEMPEN!!

Assalammualaikum..

Ok choulls!Alhamdulilah kita sekarang dah masuk bulan syawal.Jadi,berkesempatan ini saya Ibun Nuradlyna Rahmah Bt Zaini ingin memohon maaf jika ada melakukan kesalahan atau yang terasa dengan saya,saya harap semua maafkan ya.Selamat Hari Raya Maaf Zahir Dan Batin!!ikhlas dari saya.(wah tetibe sopan guna saya pulak!bukan main kau).hehehe.

Okay!Hari ni aku bukan nak cerita pasal kempen untuk pilihan raya ke apepon.Ni kiteirg kempen sesame form six student je.Kitaorang diberi satu tugasan oleh cikgu muet kitaorang.Buat any kempen yang kitaorg suka.Ada dalam 8 ke 6 group macam tulah.Ini kita orang present masa puasa hari tu.objektif dia untuk buid our confident to speak in speaking test.Cakap guna microphone ok.Even dulu aku biasa naik pentas cakap guna mic tapi tetap nerbes!

Ada macam-macam kempen kitaorang buat.Antaranya ialah;
(wah macam nak buat karangan pengajian am pulak rasa)

Group 1: Forgiveness campaign.
Kira macam suruh kita memaafkan oranglah.Tengok!nak maafkan orang pun kena ada kempen.ish-ish.Negara omputih dulu kalau suami ke anak ke atau sedare mare ke yang kena penjara dorang akan ikat yellow ribbon.Contoh buat macam skraf ke ikat kat pokok ke something like thatlah.Bila pesalah tu balik nak tengok family dorang still terime atau tak dia akan ikat yellow ribbon tu.Kalau dorang nampak yellow ribbon tu kira dia masih diperlukan oleh family dia.Kalau tak ada maknanya kena cari famiy lain atau terus hidup sendirian.

Group 2: cervical cancer campaign
Ala cervical cancer ni sumue orang tahukan.tak payahlah aku nak terangkan panjang lebar sangat.Dia cuma cakap suruh kita buat ujianlah.Make sure kita tak kena cervical cancer ni!tu je.Dia terangkanlah objektif,history and so on.

Group 3:Save orang utan Campaign
Sekarang Orang utankan diancam kepupusan so nak searkan kita untuk memelihara haiwan terancam ni.Ini pun macam sumue orang tahu tapi buat-buat tak tahu.heheh.Kalo ade yang terasa sorry!

Group 4: Unite For Diabetes campaign
ini group aku yang buat!heheh.memandangkan aku ada diabetes so aku just nak share pengalaman akulah.Diabetes ni sekarang bukan orang tua je boleh kena even remaja dan kanak-kanak pun boleh tau.So,benda ni aku sangat concern so terus nak share.hehehe.Aku kena diabetes since umur aku 14 atau 15 tahun.so young rite?thats y!

Group 5:Go green campaign
Go green ni pak suruh kita untuk jaga bumi kita ni.Tahu tak 3 R?Reduce.Reuse.Recycle.Dia cerita pasal hal-hal tulah.Kita jangan pakai beg plastik.(pakai jugak).

Group 6:True Beauty campaign
True beauty ni pak cerita pasal kecantikanlah.Best tau klakar tau.Orang yang terangkan ni dia guna macam bahasa rojak dekat somepart yang dia tak tahu.Klakar sangat!hahha.dia cerita pasal beauty enchancementlah macam-macam.every informatif!

Group 7:Ban human torture campaign
Yang ni a bit violencelah.Seram ok.Tak tahu plak ada orang kejam macam tu.wey!dia buat kita ni macam binatang tau.Aku tak nak ulas panjang pasal human torture ni sbb tak sampai hatilah pulak.

Group 8:tutti frutti campaign
Yang ni oklah pada aku.dalam group ni ada sorang tu dia keje kat tutti frutti tu so maybe dia nak share supaya kita makan makanan sihat.

Ok!dah tamat.tau tak sepanjang kempen ni kitaorang diberi macam batch atau something untuk kitaorang pakai for 1 week!heheh.kira macam support that kempenlah.Group 1 bagi kitorang yellow ribbon,Group 2 bagi green ribbon tak silap lupalah,Group 3 bagi origami love.chomei!Group 4 plak bagi batch.Group 5 pagi penanda buku about go green,Group 6 bagi lotion free dalam peket.hehhe.Group 7 buat macam cardlah.group 8 pagi pamplet.so oklahkan.Sumue handmade tau!oh ya sebelum lupa pada aku apa yang Cikgu Muet kitorang buat ni sangatlah bagus dan capai matlamat.Thanks Encik Rahilme for the guidence and boost our confident to talk in english!Akhirnya,dapat jugak post kali ni di postkan.hahahha.Eh,eh kejap!ada gambar tapi tak banyaklah.hehe.

nilah yang kitaorang dapat untuk setiap kempen tapi ada yang tak de sbb ni  je yang time tu dah present.(namapak tak ada baju belang-belang kat blakang komputer tu?Tu tangan Encik Rahilme selamber tenuk je aku on phone then cpture gambar.Tak pe Dia memahami)

yang card hijau tu kad raya kitorang buat untuk dia.hahah.chomeikan kitaorang!well.

oklah chouolls!sampai sini je dulu.Act, ada banyak yang nak di postkan tapi buzy dan ada kekangan masa yang menghalang kalau ada masa banyak aku post lagi ok!heheh.Selamat menyambut hari kemerdekaan yang ke 55 tahun.Bye.


Sunday, 22 July 2012

SALAM RAMADHAN

assalammualaikum...

Alhamdulilah...Masuk hari ni dah 2 hari kita umat islam berpuasa.Alhamdulilah terawih pun dah selesai.Tahun ni dah tahun kedua aku berpuasa tanpa arwah abah!Act, i miss him soooooooo much!rindu nak terawih dengan dia.rindu nak bersahur dengan dia,rindu nak berbuka dengan dia,rindu nak pegi bazar ramadhan dengan dia dan yang paling aku rindu sekali selain kena buat air teh untuk dia ialah aku rindu dengar dia membebel suruh aku buat air ubat everyday!Kalau dulu time dia ada rase eiiii....annoyingnya kena buat air untuk dialah kena makan ubatlah!iash!!Tapi sekarang dah tak lagi..Suara tuhlah yang paling aku rindu sekali.haih!

Inilah manusia time dia ada tak hargai bila dia dah tak ada sibuk mencari-cari.hurm...Tak apalah.Kepada sesiapa yang masih ada ayah-ibu,mummy-daddy,umi-abi,dan sebagainya.Hargailah mereka!Jangan menyesal satu hari nanti.Time tu dah tak berguna lagi.Berbaktilah selagi hayat dikandung badan.KALAULAH aku boleh putar balik masa aku nak sangat spent time dengan arwah abah sampai aku rasa puas dan aku bangga jadi anak dia dan dia bangga ada anak macam aku.Itupun kalau!hurm..Kalau bercakap tentang Kalau.semua perkara boleh jadi betul dan tak ada  nya syurga neraka sebab semua sempurna!Sedih tetiba.

Ok,entri kali ni sebenornya nak ucapkan salam ramadhan buat semua muslimin dan muslimat sekalian.Harap-harap puasa tahun ini sempurna dan diterima oleh Allah S.W.T.amin.Kalau dulu masa zaman aku masih kanak-kanak ribena dan sechomel garfield version zimbabwe punya!hahahhaha.yelah aku sedar diri aku ni hitam tu yang jadi garfield zimbabwe!hahha.Mesti ada Mak Jarah datang cakap macam ni:

"KALAU PUASA TAK PENUH JANGAN HARAP DAPAT RAYA TAHUN NI" 

atau macam ini

"TAK PUASA TAK BOLEH RAYA DAN TAK ADA DUIT RAYA."

Hahaha..time zaman kanak-kanak ribenakan opcorselah puasa penuh sampai time nak buka tu kena heret badan pegi meja makan sempena nak berbuka.badan lembik terus! tak kuasa nak jalan tu yang jalan macam suster ngensot tu.hahha.So,sekarang aku bajet dah besar ala-ala kak long kawasan kemalangan ni.hahha.InsyaAllah!puasa tahun ni akan jadi lebih beerti dan akan dijadikan sebagai batu loncatan untuk aku berubah kearah kebaikan.amin.uolls..uolls!perasan tak yang FATIN LIYANA juga telah berubah.Dia dah jadi a bit like kearah islamic sikit.perasan tak?perasan tak?(suare memaksa).perasankan.Hurm baguihlah tanya sendiri jawab sendiri!Tapi baguihlah dia nak berubah kearah lebih baik aku doakan dia bahagia dan terus menjadi muslimah sejati!amin.oklah uolls and myolls esok nak sahur ni,Aku nak tidur.nak teman mak aku masaklah der.hikhik.yeyeje aku ni.oklah bye Salam Ramadhan!puasa tau jangan tak puasa.nanti tak dapat duit raya.ayotakatau!bye...

Monday, 9 July 2012

Hala tuju selepas SPM

assalammualaikum..

ok uolls!dah lama sangat tak update blogkan.Now Im back!(suare decepticon dlm transformer) hahahaha . Rase mcm ade misi nak balas dendam jekan.taklah.aku cuma nak ckp aku dah kembali.Kembali ke mana?apalah.opcorselah kembali giat untuk menulis lagi.may be aku taklah seaktip blogger yang lain menghupdate.every day menghupdate.aku ni boleh je nak hupdate setiap hari tapi ....taklah hari-hari nanti mesti rase meluat plak.Lagipun aku ada kekangan masa.Bukan tak cukup masa yang Allah peruntukkan pada kita.cukup.cukup sangat!!!tapi aku ni manusia yang lemah.yang selalu tak tau nak urus masa dengan baik.kadang-kadang tu aku buat time table supaye hidup aku teratur tapi...yangado..yelah aku hanya mampu merancang tuhan menentukan segalanya.betulakan!

ok..Apa yang terjadi sekarang ni aku dah tamat SPM!!!(yeah...joget gelek punggung!)Walaupun keputusan aku taklah straight A's tapi Alhamdulilah rezeki.Aku sekarang berada di zaman Pra U.ok.Dulu aku ingat Pra U ni atau lebih dikenali sbagai Form 6 ni tak bagos.yelah untuk budak yang tak berapa nak berjaya macam aku ni.So, ni kira macam tempat untuk orang yang tak berjaya macam aku ni untuk sambung blaja daripada tanam anggur kat rumah.

Tapi selepas penjenamaan semula Form 6 atau Pra u ni,aku rasa sangatlah bagus dan murah serta tempat terbaik untuk sambung belajar selepas tamat SPM.Mesti korang tak percayakan.hurm..Percayalah adik-adik yang masih lagi baru nak amik SPM.Kak lyna tak tipu.Akak sendiri dah lalui ok.Pra u ni sekarang dah blaja ikut penggal tau.macam matriks dengan ipta.setiap hunjung semester atau tahun kita ada exam!huhuu.best tak?!.kita dapat lagi merase jadi budak sekolah dan masih ditanggung ibu bapa.hahhaha.

Nak tahu tak antara budak Matriks dengan Pra U ni akan bersaing untuk dapat tempat dekat ipta tau.Basically kan,macam matriks juga cuma still kena pakai baju sekolah dan duduk kat sekolah dan terikat dengan peraturan sekolah.ITU SAHAJA!!!!kalau setakat alasan tak nak pergi form 6 sebab hal tu semua IT'S NOT A BIG DEAL.aku geram betullah bila orang ckp yang dorang tak nak pegi form 6 sebab hal-hal yang remeh tuh je.Ala grown uplah sikit guys!

Nak masuk ipta tu ingat pakai duit sikit ke?memanglah kerajaan tanggung tapi bagi yang tak mampu dan susah macam aku ni?aku taklah sesusah mana cuma yelah mak aku ibu tunggal so aku tak nak amik risiko.walaupun memanglah nak belajar kat ipta tapi kalau tak mampu tak payahlah.Pra u ni yuran dia cuma RM 121 je.Murahkan!cuma buku tu mahal sikit dan tak banyak publisher yang publish buku untuk student STPM ni.Dan yang paling penting ALMOST 85 % PELAJAR PRA U NI DISERAP MASUK KE IPTA dulu masa degree nanti berbanding dengan budak matriks.hahahha.so,janganlah merendah-rendahkan budak-budak Pra U ni.

Manakala,budak-budak Pra U pula jangan merendahkan diri kalian.ok!Huem ada lagi kita cuma belajar satu tahun setengah je then terus degree jika nak dibandingkan dengan diploma.huh!so,jimat masa.Pra u lepas ni dah canggih so tak payah nak kutuk budak Pra U.oklah.act,aku ade assignment nak buat.chou dulu.habis aku luahkan semua!hahhah..lama tak menulis.oklah.bye.

Friday, 24 February 2012

book review:kampung girl



Assalammualaikum..

Ok.dah lama gila aku tak update pape kat sini.rindukan?hurm..kesian to my blog dapat tuan pemalas mcm ni.ini pun atas desakan FIFIEYANA ASMIDA(Fieya) untuk update blog selalu.untuk sementara tak ada banyak story happen to me.biase-biase jeh tp masa amat mencemburui aku sampai tak dak masa nak menghupdate selalu.bersabar jelah.

Ok.hari ni aku nak buat sikit book review memandangkan aku ni rajin sangat baca buku(muntah hijau jap..uwek >.<)hihi.Buku yang aku baca ni ditaja khas oleh kakak aku yang mental,IBUN NURAREESYA SA'ADIAH bersama dengan Encik Aatok!,Qammarruzaman Abd. Kadir.hihi.thanks tau je aku mmg bosan kat rumah. banyak juga buku dorang beli eg;kampung girl,syurga nan indah,qiam dan amalan rasulullah dan banyak lagilah  sekarang ni kakak aku tu tgh cuti semester 3 minggu manakala encik aatok! plak ahad ni dah naik.hihih.

Kampung girl...hurm.first impression aku ingat tak best.Awal-awal abit borink.tapi bila dah makin lama baca makin syok pulak.Sakit hati gila ngan perangai ASHRAF KHAIRI yang bajet bagoslah.apa ingat budak bandar je hebat?budak kampung ini apa?uneducated?!(emo lebih plak aku).buku ni di karang oleh umi kalsom(bukan nama sebenar).cover buku ni warna pink!hihih.buku ni 547 mukasurat.harga dia?hurm..RM21 je.murah!

ni amik guna webcam.(nampak gila selekeh!ah!lantak janji ada  gambar sudah)
ni bahagian blakang.(chantek jari tu.nampak panjang mcm serai.~winkwink~)


cerita dia pasal this little town boy,ASHRAF KHAIRI. or just can call him,ASH.dia berlagak sombong.bajet bagos,pandai,kaya,kerja dalam office ada air-cond.tak suka kampung.mempunyai mentaliti tahap rendah tentang kampung.memandang rendah pada orang kampung.di paksa kawin dengan sepupunya,AINNNUR AZMI.

Ainnur Azmi pulak.seorang gadis kampung yang berjaya.kira macam ada kerjayalah.lulusan universiti luar negara,victoria univercity,new zealand.Dalam bidang TESL(teaching english as second language.)so,dia ni cikgu english.dia ni suka gila kat ashraf khairi.tapi,ashraf khairi tak suka.yalah,orang kampung.Ashraf Khairi gelar dia "kampung girl".selalu ain ni kena kutuk ngan ashraf pasal dia ni budak kampung yang tak berpelajaran dan hanya tau bela ayam itik kat rumah.hihihi.rupa-rupanya,Ashraf underestimate dekat ain ni.mula-mula tu ashraf tak tau dia ni sebenarnya educated.

ada satu hari tu,after dorang tunang ashraf panggil dia nak bincang jap.sekali rupanya ashraf luah perasaan dalam english.ain diam je.teruk jugak ashraf ni luah perasaan,sampai tergurislah jugak ain.tapi,ain balas.dia tak cakap english tapi dia suruh mak mentua dia sekongkol ngan dia untuk rahsiakan yang sebenarnya dia tu berpelajaran.supaya ashraf khairi ini malu dengan dia.nak di jadikan cerita.dorang pun kahwin.dorang kawen atas dasar perancangan keluarga.

mula-mula kahwin ashraf ni asik buli,kutuk si ain ni.sekali,malam pertama baru dia dapat tau yang ain ni budak pandai.ashraf benggang jugak.nasib tak cerai.cuma gaduh jugaklah.hihihih.makin lama dia mula jatuh cinta kat ain.ashraf ni ego plak besar.tak ngaku sayang sampai abang dia adam nasihat.barulah dia cuba nak terima sikit-sikit pasal isteri dia.

muncul pulak Faisal,senior ain dekat oversea dulu.Faisal ini suka kat ain.tapi ain tak layan.dia suka jugak kat ashraf tu.Faisal ini pernah hantar rombongan merisik kat ain tapi ain tolak.Sampai ain dah kahwin pun dia still suka kat ain.ashraf pulak berbulu ngan Faisal ni sbb suka-suka dia je nak suka kat isteri dia.sampai penah nak gaduh jugak.setiap kali ain sebut pasal Faisal,ashraf mesti jeles.hihih.Faisal ni dah ada tunang,Ain Airina.

Ain Airina ni doktor.suka dekat Faisal.Sepupu Faisal sebelah bapak kot.(tak ingatlah).Kebetulan ashraf ni pulak kekasih zaman remaja dia dan sepupu jugak kot.hurm.ashraf tergila kat Ain Airina ni masa remaja dulu.Ain Airina ni pulak tak percaya kat cinta ashraf.Last-last,ashraf still ngan Ainnur.Faisal ngan Ain Airina.

Masa part last tu,after five month married,barulah keluarga ashraf nak buat majlis resepsi.part last tukan,ada satu part ashraf suruh DJ/MC majlis suruh sampaikan isi hati dia dan dedicate one song.Hadirlah kasih by 4U2C.hihih.tengah feeling2 sekali Ainnur pening tahap cipan then pengsan.hahaha(tengah terharu pengsan.lawak.)then kebetulan sangat,Ain Airina ada dekat situ.dia checklah ainnur ni.rupa-ripanya,ainnur tengah pregnant!mula-mula tu ashraf ingat ainnur terharu gila sampai pengsan rupanya.PREGNANT!hihihi.then tamat.itulah kisah dia.

cerita dia boleh tahanlah.boleh layan.ok panjang sangat entry kali ni.soorryyy!kepada sapa yang bosan.nak try satu magik tak?(sambil angkat kedua-dua kening.blagak).magiknya cuba tekan ctrl+w.hihihi.masalah anda akan selesai.tak caya?(percayalah)still tak caya?hurm..cubalah try.hihih.gud lark.dah buat jangan lupa komen.hihi.luv ya!ok tertunai hajat CIK FIEYA kita ni.ok.awak kita dah update.hiiiihihiihihi.

Saturday, 4 February 2012

Tepuk tangan Tepuk tangan..

Assalammualaikum....

Dah lame sangat aku tak update blog ni..Haih dah berabuk.(fuhhhhh...tiup habuk)..ok nak cerita sikit ni..dengan ini aku Ibun Nuradlyna Rahmah Binti Zaini dah ada facebook yall...hahahaha..tepuk tangan cepat.tepuk tangan..Aku dah improvekan diri kesatu lagi langkah kedepan.dah ada blog dan fb.hahahaha..tu je cerita tok hari ni..hehehe..aku act, baru balik kerja ni.penat kot.Hari ni ramai sangat orang.tapi,Alhamdulilah rezeki untuk hari ni.hehehehe..

owh ya,salam maulidur rasul buat seluruh umat islam di muka bumi ini.Esok malaysia akan menetang bahrain untuk layak ke olimpik.Aku harap kita berjaya.untuk pemain-pemain harimau muda good luck!kami rakyat malaysia pasti akan mendoakan kejayaan kalian dan kembalikan martabat bola sepak malaysia ke mata dunia semula.ok,dah tu je.macamlah ada nak baca blog sengal kau ni.ok.ok.bai semua!

Tuesday, 10 January 2012

MFACE ni apa?

Assalammualaikum..

Ok nak cerita  about  this new  social  network.kita semua tahu pasal facebooklah,friendsterlah dan macam-macam lagilah.hari  ni  rasa nak kenalkan lagi satu social network yang dihasikan oleh anak watan kita sendiri.tak perlu sokong negara luar sangat.

MFACE..apa kejadah MFACE ni?Entah aku baru je sign up tadi.still tak tahu nak guna lagi.baguslah kita dah setanding dengan negara luar.dah ada social network sendiri semua.so,apa kesengal aku nak cakap?aku nak bitau jomlah kita sokong MFACE ni.kita jadikan dia seglemer macam facebook dan other social network.hehe.Mana  aku tahu MFACE ni?act,aku tgh melayan maharaja lawak mega finals tadi.Lepas tu zizan ada cakap tentang MFACE ni.

suddenly,aku teringat yang adik aku penah cakap yang Dato' AC ada  pekenalkan satu social network nama dia MFACE.so,tangan aku ni gatal tahap cipan bukaklah MFACE sambil download Nora Elena.hahahah.Aku tengah layan boboi jugak!hahaha.lawaklah datin maimun ngan gegurl tu.tak boleh blah.hilang segala stress keje.huhuhu.Maharaja Lawak Mega..Memang terbaaiiikkkkk!!huhuhu.oklah dah nak subuh.aku nak semayang then tido!zzzzzzzz....bye korang.

Monday, 2 January 2012

Selamat tahum baru!2012.

Assalamualaikum..
Ok.First entry 2012 dan bertukar nama baru?hah?tukar nama?(muka kerut-kerut...).Ya,aku tukar nama sebab aku nak jadi orang baru.Bukan tak bersyukur tapi kira macam berhijrahlah.Sorry lambat wish Happy New Year to all muslims and to the whole world.Yelah i'm a busy women.You know what i mean?.Baru aje masuk tahun baru macam-macam cerita kita dengar.Tahun ni kiamatlah,inflasilah,bom sana bom sini,macam-macam.Tapi yalah kita berserah pada takdir kita sebagai manusia perlu persiapkan diri dengan ilmu,amal dan pahala.Ok,idea aku dah terbang so, aku dah tak ada modal nak menulis.so,hehehhehe.chou.Pendek kot aku punya entry ni.hahahah.oklah.bye.HAPPY NEW YEAR YAW!